in Teknik

Internetdelning med iPhone 3.0 och Tele2

Uppdatering: Detta fungerar återigen med iPhone OS 3.1.3. Däremot fungerar det inte i versionerna mellan 3.0 och 3.1.3. Så har du den senaste uppdateringen för din iPhone fungerar internetdelning med Tele2 återigen. Tack @voxpelli för informationen.

För en dryg vecka sen uppgraderade jag till iPhone OS 3.0. Det är den senaste versionen av mjukvaran till världens bästa telefon. Och med version 3.0 tillkommer stabilitet och en hel del nya funktioner. Bland annat MMS och internetdelning. Med internetdelning kan du använda din iPhone som ett modem till datorn, antingen via USB eller via Bluetooth (trådlöst).

Eftersom jag har Tele2 som operatör och varit nöjd med det i många herrans år så fanns inte riktigt alternativet att byta operatör till Telia eller Telenor för att få en iPhone, så jag såg till att få tag på en olåst iPhone 3G från Italien. Tyvärr får jag då problem med MMS och Internetdelning eftersom Tele2 inte är en officiell operatör.

Men självklart finns det smartskallar därute som löser problem av den här typen. Så här om dagen googlade jag på mitt problem och hittade en tråd på Bloggy.

I den tråden fanns all information jag behövde för att få allt att fungera med Tele2. Det var så här jag gjorde:

 • 1. Laddade hem http://dev.fb.se/tele2_se.mobileconfig till min dator
 • 2. Mailade filen till mig själv och öppnade mailet i telefonen
 • 3. Klickade på den bifogade filen
 • 4. Installerade
 • 5. Startade om telefonen

Det var allt! Efter omstart så parkopplade jag telefonen med min Macbook och det fungerade finfint. Däremot hade jag problem med att göra samma sak med min Macbook Air, men det ska tydligen vara åtgärdat i och med senaste uppdateringen av Bluetooth-mjukvaran till datorn. Däremot sägs det att samma programvara gör att det slutar fungera på Macbooks, så jag kommer bara att uppdatera min Macbook Air, inte min Macbook.

bild5bild Klicka på bilderna för att förstora dem. Bilderna förklarar steg två, tre och fyra.

Har du några frågor, skriv en kommentar.

För dig som har Tre, följ guiden hos Mobilfeber. Den är, om möjligt, ännu enklare.

Write a Comment

Comment

45 Comments

 1. Tjena,

  jag har en air och försöker parkoppla den med min iphone 3g men det går ej.
  det är vid den fas då man ska acceptera ett nummer som det slutar att fungera.
  Jag har uppdaterat till det senaste med bluetooth m.m
  har du fungerat med din air nu?

  /Robin

 2. Precis så var det för mig också Robin, på exakt samma ställe i processen. Men nu har jag fått igång det, och skriver faktiskt den här kommentaren med hjälp av Internetdelning på min iPhone.

  Så här gjorde jag:
  • Installerade Bluetooth-uppdateringen på min Air.
  • Gick in i Bluetoothinställningar på min iPhone och valde ”Glöm denna enhet” för min Air.
  • Gick in under Nätverksinställningar på min Air och plockade bort Bluetooth-uppkopplingen som låg där.

  Efter att jag försökte parkoppla telefonen med datorn nu så fick jag Time Out igen, men när jag prövade nästa gång tryckte jag bara Fortsätt på datorn, utan att parkoppla med den där sifferkoden. Då funkade det.

  Sen gick jag in i Nätverksinställningar och skapade en ny Bluetooth-PAN-anslutning, uppdaterade DHCP-inställningarna under ‘Avancerat’ och så var det bara köra.

  Hoppas det hjälper för dig också!

 3. Fungerar MMS för dig med den där metoden? Jag får inte MMS att fungera efter att ha installerat den där inställningsfilen…

 4. Fredrik, MMS fick jag igång efter att ha fyllt i följande under Inställningar > Allmänt > Nätverk > Mobildata.

  1. Fyll i ‘internet.tele2.se’ som APN under avdelningen för MMS
  2. Fyll i ‘mmsc.tele2.se’ som MMSC under avdelningen för MMS
  3. Fyll i ‘130.244.202.30:8080’ som MMS-proxy under avdelningen för MMS
  4. Starta om telefonen

  Då fungerade det för mig.

 5. Har någon en aning om hur man får till MMS om man har springmobil som operatör?

 6. Jag tror att du gör exakt likadant Mikael, men du måste ha en fil som är anpassad för din operatör. Springmobil har jag förresten aldrig hört talas om, är de bra?

 7. Hej Niklas. Tack för en bra guide. Försöker köra via bluetooth på min svarta macbook men får det inte att fungera. Kopplingen funkar som den ska och det står ”internetdelning” på telefonen, men inget internet på datorn. Läste att du skrev om någon uppdatering för macbook som gjorde att det inte fungerade, vet du hur man kan lösa det?

  Hälsningar Johan

 8. Nej tyvärr Johan. Har du gjorde den Bluetooth-uppdateringen så vet jag inte hur du ska få det att fungera igen. Funkar det bra om du kör med USB?

  Kolla in Apples supportforum på http://www.apple.com/support/. Där kan du säkerligen hitta mer information.

 9. Tack för ditt snabba svar! Vilken Bluetooth version kör du, så jag kan försöka nerdatera. Har faktiskt inte provat med usb. Om du skulle springa på en lösning så posta gärna i bloggen =)

  mvh

 10. Ser nu att jag faktiskt har samma version på både min svarta Macbook som på min Macbook Air. Version 2.1.6f8. Och internetdelning via Bluetooth funkar för mig, på båda datorerna.

 11. Det är samma version som jag kör, då borde inte det vara problemet. Några tips vad det kan vara isf?

 12. Haha nä, inga frågor är dumma, men jo, så långt har jag nog gjort rätt. Står som sagt ”internetdelning” på telefonen så de verkar ju hitta varandra. Några andra inställningar att pilla med? Jag stängde av wifi på både dator och iphone, nåt där jag kan ändra? Ahh vill verkligen få det att funka.

 13. Nej, för mig var det inga fler inställningar. Det bara funkade direkt.. Testa att starta om telefonen och prova igen. Borta absolut inte hjälpa, men man vet aldrig.

  Jag har tyvärr ingen aning om vad felet kan vara, så jag skulle nog försöka på Apples supportforum i alla fall, eller kanske ringa Apple.

 14. Tack för att du tar dig tid att svara. En sista fråga, när man parkopplar, ska man kryssa i ”använd som nätverksport” är ikryssat från början, och verkar ju logiskt så.

 15. Om ni som kör på Springmobil verkar det fungera om ni ta filen och redigera raden:
  internet.tele2.se
  Till
  data.springmobil.se

  Sen är det nog bara att redigera allt med tele2 med så att det ger ett mer korrekt namn ;)

 16. Schysst Andreas, har du testat det själv? Och i sådana fall – redigerade du filen i iPhone Configuration Utility?

 17. Tack Niklas! Inte provat själva surfningen än men direkt dök ”Internetdelning” upp under inställningar. Blir lite testsurfning i sommarstugan snart, tackar än en gång!

 18. Tack Niklas! Inte provat själva surfningen än men direkt dök ”Internetdelning” upp under inställningar. Blir lite testsurfning i sommarstugan snart, tackar än en gång!

 19. Hej!

  Jag har en iPhone 3G inköpt i italien och har mitt Tele2-SIMkort i.
  När jag försöker öppna den bifogade filen på min iPhone så säger den:
  ”Profilen kunde inte bekräftas”, ”Profilen saknar identifierare”.

  Vad nu?

 20. Hej,
  har du uppgraderat till någonting annat än version 3.0 av operativsystemet så kommer det inte att fungera. Tyvärr. Och det är vad jag gissar är problemet.

 21. Hade just exakt samma problem, löste det genom att gå in på http://help.benm.at och använde mig av hans Config generator (Mobileconfigs, create) och fyllde i Tele 2's APN internet.tele2.se och sedan kunde jag installera utan bråk. Behövde inte ens starta om! =) Jag kör firmware 3.1.2.

 22. Hejsan! Jag testade detta men får inte upp nån internetdelning/tethering. Det gick alldeles utmärkt att installera profilen som du skriver, men inget händer även efter omstart av telefonen. Jag kör en olåst Iphone 3Gs 16GB med 3.1.2.

  Ska man göra nåt mer?
  MMS, surfa med 3G etc. fungerar lika bra som tidigare.

 23. Precis samma samma situation som du. Kan det kanske bero på att man har installerat en annan ”bundle” med lite instälnningar, tidigare? Eller är det någon som vet?

 24. jag hde inte installerat nån annan ”bundle” tidigare iallafall..Men vore intressant om nån annan kunde ge lite input till detta
  Christian

 25. Hej!

  Gjorde som du sa, men får ett meddelande som säger ”Profile could not be validated. Profile is missing Identifier.” Jag får samma meddelande om jag försöker öppna filen från Safari i telefonen.

  Vet du vad som är fel? Har tele2 och telefon från Italien och version 3.1.2 (7D11).

  Mvh,
  L

 26. Sergej, fick du Internetdelning att funka? Allt som står i guiden funkar för 3.1.2, MEN inte internetdelning? Det går heller inte at skriva in sitt telnr i Inställningar_ Telefon, mystiskt.
  Kan det vara så att Apple har gjort nåt från 3.0 -> 3.1.2 för icke officella operatörer? Grrrr
  Letat på nätet men hittar ingen lösning än.

  Olåst (upplåst via Itunes dvs av operatör), ej jailbreakad, 3.1.2

 27. Hej
  Jag gjorde som du skrev men när jag skulle installera de så står det bara ”Profilen kunde inte bekräftas, profilen saknar idenifierare” måste man göra något innan man installerar configen?

  Grym guide annars ;)

 28. Jag är i Portugal och anväder ett WiFi-nät till min MacBook över en USB-dongel och riktad antenn.
  MacBook och min iPhone vill jag koppla ihop med Bluetooth. Detta för att bl.a kunna surfa med min iPhone. Fungerar det med det ni har beskrivit i detta forum eller är det bara över 3G-nätet? I så fall blir det dyrt

 29. Nu fungerar internetdelning med Tele2 igen. Du måste ha version 3.0 eller 3.1.3 av iPhone OS. Versionerna därimellan fungerar inte.

 30. Tjena Niklas!

  Sitter själv på en iPhone 3GS, 32gb från Italien.
  Får det inte heller att funka med Tele2.
  Det valet finns inte under Nätverk.
  Iallafall, har version 3.1.3 och undrar hur jag ska få igång det, har testat att maila filen men det kommer bara upp “Profilen kunde inte bekräftas”, “Profilen saknar identifierare” på mig med. Hjälp?

 31. @Jojje_ För mig fungerar det jättebra. Jag pillade inte med några filer, utan alternativet fanns redan för mig under Inställningar > Allmänt > Nätverk > Internetdelning. Bara att aktivera, parkoppla med datorn och sen köra. Har också en 3GS från Italien med iPhone OS 3.1.3 och Tele2.

  Väldigt underligt…

 32. Tja Niklas!

  Drog en factory reset på mobilen.
  Allt försvann men körde en säkerhetskopia från datorn så fort den startade om, nu finns Internetdelning att välja. =)

 33. Tjenixen!

  Jag har en iPhone 3G med senaste mjukvara (3.1.3)
  Kör tele2 på den då den är upplåst, men har ingen inställning
  som heter internetdelning.

  Funkar det bara att göra med 3GS?

 34. Det här var intressant men jag har inte kommit så långt ännu. Problemet som jag möter (Tele 2, Iphone 32 gb) är att det tappa signal ( drops the signal). Nu måste jag reda ut om det är Tele 2, mittt Iphone, eller som Tele har förslagit SIM kortet.

  Åsikter?

 35. hej

  jag testade detta men telefonen kunde inte öppna filen

  får meddelandet:
  ”Profilen kunde inte bekräftas” och ”Profilen saknar identifierare”

  jag har version 3.1.3 så allt verkar rätt

  har du ngt tips?

 36. @patrik – det verkar som att Jojje_ hade samma problem som du, han beskriver sin lösning i kommentarerna. I övrigt har jag inga tips.

 37. glömde nämna att jag har en Iphone 3G…kanske funkar det bara med 3GS om man gör en factory reset?

  ngt tips?

Webmentions

 • Tele2, nu officiell opertör för iPhone - Niklas Jakobsen 29 juni, 2010

  […] dessa telefoner.Dock har det varit lite si och så med full funktionalitet. Stöd för bland annat internetdelning har kommit och gått när jag använt Tele2 som operatör. Även operatörsnamnet har SWEDEN 3G, […]

 • Vad folk vill läsa | Niklas Jakobsen 29 juni, 2010

  […] Vad folk vill läsa Av Niklas | Publicerad: 25 juni 2009 Välkommen! Om det är första gången du kommer hit så kanske det är så att du vill prenumerera på mitt rss-flöde för att inte riskera att missa några inlägg inom detta ämne.Powered by WP Greet BoxIdag loggade jag in på Google Analytics för att se vad det är folk läser på min blogg egentligen. Och det blev rätt uppenbart vilket inlägg som är det mest populära, och det är kanske inte så konstigt egentligen. Det tar upp någonting väldigt aktuellt, och det ger en lösning på ett problem som rätt så många verkar ha. Det handlar om internetdelning på din iPhone med Tele2 som operatör. […]