in Teknik

Ett kärt återseende av Jaiku och bubblan

Igår kväll hände någonting speciellt. Jaiku började leva. Folk gick från Twitter till Jaiku, eller snarare adderade Jaiku till sitt användande.

Jaiku är ju den mikroblogg som jag, och många med mig, anser vara den absolut bästa. Och detta tack vare enkelheten med att varje post går att kommentera och posten tillsammans med dess kommentarer samlas i en tråd. Det gör att det blir lättare att överskåda och lättare att komma ikapp om man missat någonting.

Det är långt ifrån lika välanvänt som Twitter, men det finns en passion hos Jaikus användare som saknas på Twitter. Twitteranvändarna verkar inte gilla Twitter utan är där bara för att alla andra är där.

Så tesen om att verktyget inte spelar lika stor roll som det gör att finnas där människorna finns stämmer inte helt när det gäller Jaiku. För där finns inte alla människor, inte ens alla de som fanns där för något år sen.

Jag har varit dålig på att återkomma till Jaiku, trots ett par försök. Men nu så. Tredje gången gillt heter det ju, och Jaiku har idag varit en lika självklar flik som Facebook och Twitter.

Write a Comment

Comment

11 Comments

 1. Måste man fortfarande ha en invitation för att gå med i Jaiku?? Det kan ju vara därför som folk väljer bort det…
  Jag fick en, men jag upplevde inte att det var lättare att använda Jaiku än Twitter! Och det finns ju en massa extra applications (vet ej om det är rätt namn, men…) som passar till Twitter, alltså påbyggda saker där man kan se vem som följer vem, se vem som har mer impact än en själv, hur man är som tvittrare mm mm. Sånt kan jag tycka är lite kul, faktiskt!

 2. Moniqa – Jag tror inte man behöver en inbjudan. Så in och testa! Jag heter nija där, om du vill lägga till mig.

  Och visst är det som du säger, det finns många fler möjligheter att använda Twitter. Men det gör inget, Jaiku är ändå Jaiku. Gammal kärlek rostar aldrig, eller vad säger man?

 3. OK, jag ska ge Jaiku EN chans till, men det var så länge sedan jag var där att jag inte ens vet hur allt funkar. Jag heter Moniqablues där om någon vill lägga till mig som kontakt. Jag ska se om jag lyckas lägga till någon kontakt också, och så måste jag fixa en snyggare bakgrund, men det får väl bli dagens kvällspyssel, antar jag…
  MEN Jag älskar Twitter – det är både min nya och min gamla kärlek, och rostar aldrig!

 4. Jag hoppas verkligen att Jaiku får den användningen som jag tycker att dem förtjänar. Jag hade valt Jaiku framför Twitter alla dagar i veckan om jag själv hade fått bestämma. Hoppas bara att fler tänker som jag så vi kan få volym igen.

  This comment was originally posted on FriendFeed

 5. Lars – för mig är Jaiku värt många chanser. Det var på ett sätt den första och viktigaste mikrobloggen för mig. Det var på Jaiku jag träffade alla underbara människor. Det var på Jaiku man kunde hänga en seg lördagkväll och det fanns alltid folk där. Det var på Jaiku man bollade idéer och tankar, och alltid fick respons. Twitter är inte riktigt så, i alla fall inte för mig.

 6. Niklas: precis som du beskriver i en av kommentarerna att Jaiku varit för dig, precis så är Twitter för mig. Har nog helt att göra med vilket forum man började på. Varken Jaiku eller Facebook känns begripliga för mig.

Webmentions

 • Rekommenderat (20 Jan) | Reklam2 22 januari, 2010

  […] Ett kärt återseende av Jaiku och bubblan – Jag hoppas verkligen att Jaiku får den användningen som jag tycker att dem förtjänar. Jag hade valt Jaiku framför Twitter alla dagar i veckan om jag själv hade fått bestämma. Hoppas bara att fler tänker som jag så vi kan få volym igen. […]

 • Smurftips — Doktor Spinn 22 januari, 2010

  […] Ett kärt återseende av Jaiku och bubblanYeah! Kom igen nu, nu länkar vi upp den här. Jaiku FTW! […]