in Bloggande, Jobb, Personligt

Mitt liv i de sociala medierna

Den 22 juni 2005 började jag blogga på min egenutvecklade bloggplattform. Den var skriven i ASP 1 och väldigt tom till en början. Efter ett tag byggde jag även in bilduppladdningsfunktioner, möjligheter att kommentera samt permalänkar. Men varje liten förändring kändes så omfattande rent kodmässigt att jag efter mindre än ett år valde att gå över till Blogger. Hos Blogger höll jag mig ytterligare ett par år för att sen börja blogga med WordPress på egen domän. Då bodde min blogg på www.niklasjakobsen.com för att senare flyttas över till www.niklas.jakobsen.se, där den fortfarande befinner sig. Där trivs den bra, och jag gillar att ha den där, så där kommer den nog att få stanna.

Efter min och Malins första semester ihop, i Barcelona augusti 2006, registrerade jag mig på Facebook. Antalet vänner och min aktivitet där har bara vuxit och vuxit. Nu skulle jag ha svårt att klara mig utan Facebook faktiskt.

Den första mikroblogg jag registrerade mig på var Jaiku, och det är egentligen den jag gillar absolut bäst fortfarande. Detta var någon gång under första halvan av 2007. Då behövde man ingen invite, som man gjorde under Jaikus storhetstid, och jag kände absolut ingen där. Men jag hade läst om tjänsten och tyckte det lät intressant. Nu för tiden är aktiviteten låg på Jaiku, men och blommar den upp igen och ingen blir då lyckligare än jag.

Det är desto mer aktivitet på Twitter, en annan mikroblogg där jag varit medlem sedan 10 januari 2008. Twitters stora fördel är tillgängligheten. Det går att nå Twitter via webben, applikationer för din dator och din telefon, eller deras mobila webbgränssnitt. En annan stor fördel är öppenheten, det går att arbeta mot Twitter via deras API.

Ungefär ett år senare byggde jag en egen tjänst, Nanobloggen, som jag lanserade den 29 januari 2009. Där bloggar man med endast ett ord. Det är en rolig tjänst, byggd i PHP, som fortfarande har en hel del entusiaster och det postas nya nanobloggar varje dag. Nanobloggen byggde jag för att lära mig koda i PHP och jag fick snabbt mycket uppmärksamhet i media.

Jag har under dessa år läst tusentals bloggposter, massvis av böcker och pratat med många extremt smarta människor och på så vis lärt mig oerhört mycket om kommunikation och marknadsföring. Sociala medier har hjälpt mig i mitt dagliga arbete, det har varit en styrka i mitt arbete med min enskilda firma och det har gett mig många nya goda vänner.

Jag märker att jag blivit mer och mer beroende av det digitala och skulle nu ha svårt att klara mig en längre period utan mina digitala nätverk. Vissa skulle jag klara mig utan utan några större problem, men jag skulle inte klara av att vara helt avskärmad. Jag märker också att jag tonat ner min personliga ton, speciellt här i bloggen, och bloggar nästan enbart om cykling, teknik, webb och arbete. Ibland känns det jävligt trist, men jag känner mig inte helt bekväm i att vara så personlig längre så det är anledningen till att jag slutade.

Tanken med den här bloggposten var att jag ville måla upp en tidslinje över hur mitt digitala liv sett ut de senaste åren, men efter att ha funderat på hur jobbigt det skulle vara att bygga allt som en tidsaxel på en egen webbplats så fick det istället bli en bloggpost.

Hur ser ditt digitala liv ut, och hur har det förändrats under åren?