in Jobb, Personligt

Att vara egenföretagare

För snart två år sedan sa jag upp mig från min anställning och satsade 100% på min egna firma, vars verksamhet hade börjat växa sakta men säkert. Jag fick en möjlighet att verkligen jobba med det jag ville på det sätt jag vill, så jag tog chansen. Det har inte gått en enda dag sedan dess då jag ångrat mig. Och nu har jag tagit nästa steg i mitt liv som egenföretagare – jag har skaffat ett kontor med ett flerårigt hyreskontrakt.

Jag tänkte jag skulle försöka förklara hur det är att vara egen, att inte ha en anställning – på gott och ont. För det är både fördelar och nackdelar med att vara egen.

För mig finns det tre tydliga nackdelar,

Nummer 1 – Tryggheten
Jag har inga garantier på att jag kommer ha tillräckligt med uppdrag för att företaget ska kunna gå runt, jag har inga tryggheter eller garantier utöver det jag arbetar med just för tillfället. Så på ett sätt är det som att varje projekt är en anställning som du sägs upp vid när den avslutas. Förhoppningsvis finns det ett nytt uppdrag som tar vid direkt efter, så att det inte blir några stora inkomstbortfall och långa pauser. Hittills har allt gått bra…

Nummer 2 – Svårt att planera
Det här är högst personligt och kopplad till ditt självförtroende – ska du våga binda upp dig på det där abonnemanget? Ska du våga ta på dig kostnaden för ett kontor? Tänk om det inte kommer in ett enda uppdrag till, vad gör du då?

Nummer 3 – Ibland måste man tacka nej till uppdrag
En högst angenäm nackdel men ändock en nackdel är att din tid är begränsad – du kan inte ta för många uppdrag som löper under samma tid utan att ta in och förlita dig på underkonsulter. Så ibland måste man tacka nej, hur jobbigt det än känns.

Fördelarna är fler, och det är väl delvis därför man blir egenföretagare. Här är några av de fördelar jag upplevt,

Nummer 1 – Styr din egen tid
Om du tar tio veckors semester, långluncher tre gånger i veckan eller kommer till kontoret vid elvatiden är helt upp till dig. Du styr helt över din egen tid, och det är en oerhörd fördel! Jag försöker vara konsekvent och starta min arbetsdag vid nio, oavsett om jag har en full arbetsdag framför mig eller inte. Jag försöker hålla mig på kontoret under normal kontorstid men däremot låter jag inte annat hindra mig från att ibland gå från kontoret tidigare eller ibland komma in senare.

Jag försöker fånga effektivitet och inspiration när det kommer, och det är inte ovanligt att sådant kommer på kvällarna. Och om jag arbetat in på natten så låter jag morgonen efter ta den tid den behöver, utan att jag börjar stressa upp mig för att sitta i min stol på kontoret senast 09.00.

Att styra sin tid handlar alltså inte om att jobba så lite som möjligt utan att jobba så effektivt som möjligt när det passar dig. Även om jag haft turen att haft anställningar som ger mig viss flexibilitet så är det ändå långt ifrån den frihet jag känner nu.

Ett tydligt exempel är hur jag, rent fysiskt, märker att min kropp är mer harmonisk än tidigare. Jag behöver sällan ställa klockan på morgonen nu för tiden – jag vaknar oftast i rätt tid och känner mig utvilad. De enda gångerna jag ställer klockan är när jag har ett möte direkt på morgonen. Ett annat exempel på det är att jag inte är helt slut på sena eftermiddagar/kvällar – jag har energi kvar.

Nummer 2 – Utmaningar och nyheter
Att vara egenföretagare är att vara föränderlig – i varje nytt uppdrag följer nya utmaningar och nya grepp. Jag lär mig hela tiden när jag arbetar. Det finns tre anledningar till det: Dels att jag får uppdrag, dels min vilja att utvecklas och dels den lyx det är att få arbeta med proffsiga människor.

Nummer 3 – Egoboosten
Det låter kanske larvigt, men för mig är det väldigt viktigt att känna att jag gör ett bra jobb. Och den stolthet jag känner för vissa projekt är värd allt slit och all frustration som kunde uppstå vid en del sanslöst konstiga problem som vi sprang på.

Nummer 4 – Du väljer själv
Vad vill du göra? Hitta uppdrag som passar det du vill göra och tacka nej till resten. Ingen kommer säga till dig att du tyvärr måste göra det där tråkiga som du hatar. Så länge du är medveten om konsekvenserna så är det helt upp till dig hur du väljer att spendera dina dagar. Jag som är noga med det ekonomiska ser det här som en jättestor fördel, för jag tror det är det ekonomiska som är den största tröskeln för de flesta.

Nummer 5 – Bredden
Att få möjligheten att arbeta med så många olika företag i så många olika branscher är häftigt! Och det gör dig vass – du får en bredare kunskap om hur dina kunder arbetar och vad de ser som problem. Och det du har haft användning i ett projekt kan säkerligen vara till gagn i ett annat projekt.

Nummer 6 – Människorna
Som egenföretagare träffar du många nya människor, dels kunder men även möjliga samarbetspartners eller nya kontorskamrater. Och förhoppningsvis avslutar du dina uppdrag och lämnar en mycket nöjd kund med en utmärkt leverans. Att då få ett vidare förtroende är fantastiskt.

Vilka fördelar och nackdelar upplever du med att vara egenföretagare?