in Musik

Mitt pedalbord

Jag har ju börjat spela gitarr igen. På ett annat sätt än jag gjort tidigare. Tidigare var det väldigt enkelt och rakt på sak. Rent ljud eller distat ljud, inga direkta nyanser utan bara mjukt eller hårt, snabbt eller långsamt.

Nu för tiden försöker jag arbeta med effekter för att  måla upp en ljudbild som inte går att skapa endast genom att slå an på strängarna.

Jag har YouTube:at i timtals för att hitta rätt effekter och hur de ska placeras. Och jag har kommit fram till ett pedalbord som jag nu håller på att förverkliga. Det saknas fortfarande en hel del pedaler, men det här är målbilden.

Pedalerna, i den ordning jag hade tänkt att placera dem. Från gitarr till förstärkare:

 • Volympedal
 • Stämapparat (TC Electronic Polytune)
 • Overdrive (TC Electronic Mojo-Mojo)
 • Dist (Bearfoot FX Model H)
 • Chorus (EHX Neo Clone)
 • Oktavpedal (T-Rex Octavius)
 • Booster (TC Electronic Spark Booster)
 • Delay (TC Electronic Flashback Delay)
 • Delay (Strymon Timeline)
 • Flanger (Strymon Orbit dBucket Flanger)
 • Reverb (TC Electronic Hall of Fame)
 • Reverb (EHX Cathedral Stereo Reverb)
 • Sound Retainer (EHX Freeze)
 • Loop-pedal (TC Electronic Ditto Looper)

Jag drar handgjorda (ja, av mig) Lava Cables mellan alla pedaler och de får ström från en Voodoo Labs 4×4 som sitter monterad på undersidan av mitt pedalbord.

20130126-160750.jpg
Som ni ser finns det lite plats kvar på pedalbordet, vi får se vad som hamnar där. En pedal jag redan ratat från bordet är EHX Muff Overdrive. Den gav inte riktigt det jag var ute efter.

Det finns även en del pedaler som är på bordet nu, eller på väg att hamna där, som jag inte heller är helt säker på. TC Electronic Spark Booster är en sådan, och som tur är så är det inte en pedal jag har betalat för. Jag får den utan extra kostnad tack vare att MojoMojo Overdrive och Hall of Fame köptes samtidigt, och de då hade ett erbjudande om en gratis Spark Booster. Jag väntar fortfarande på att den ska komma med posten.

De pedaler som saknas från mitt bord i dagsläget är:

 • Flanger (Strymon Orbit dBucket Flanger)
 • Booster (TC Electronic Spark Booster)
 • Delay (Strymon Timeline)
 • Sound Retainer (EHX Freeze)
 • Loop-pedal (TC Electronic Ditto Looper)

Mina favoriter på bordet just nu:

 • Bearfoot FX Model H – en helt vansinnigt bra dist!
 • EHX Neo Clone – bättre än Small Clone enligt mig.
 • TC Electronic Flashback Delay – väldigt snygga delay.
 • TC Electronic Hall of Fame – ett fantastiskt spring reverb.
 • EHX Cathedral Stereo Reverb – främst för de sjuka ljuden du kan få fram. Och infinite-funktionen så klart.

Just nu, förutom att skruva pedalbord, håller jag på att hitta bra effektkombinationer som ger den ljudbild jag är ute efter. Jag tror att Strymon-pedalerna kommer vara rätt avgörande för att hitta precis rätt. Jag har väldigt höga förväntningar på dem, båda två. Och sen en dedikerad loop-pedal så klart, så att jag kan använda Flashback Delay som just delay och inte loop-pedal.

Sen gäller det ju att hitta rätt ordning på pedalerna också, och där är jag inte alls säker på att den ordning jag tänkt mig är rätt. Men jag måste ju börja någonstans.