in Musik, Teknik

Så här lyssnar jag på musik

Musik har ju alltid varit högprioriterat för mig. Men när musiken började serveras digitalt så förändrades mitt lyssnande och jag blev mer otålig på något vis. Det kändes inte riktigt rätt.

Helst av allt lyssnar jag på vinylskivor eller cd-skivor på min stereo. Och jag lyssnar aktivt, jag låter alltså musiken stå i fokus. Möjligtvis sitter jag och bläddrar i foldern du får med skivan samtidigt. Och jag lyssnar helst på hela skivor, från början till start. Tålmodigt.

När jag däremot ska lyssna på någonting jag inte har på skiva eller om jag är på språng så lyssnar jag via telefonen, i hörlurar. Och då är ljud inte så viktigt, så jag använder de lurar som följde med min telefon när jag köpte den. Jag har ett par andra, ett par riktigt bra hörlurar, men de använder jag sällan eftersom de inte går att snurra ihop och stoppa i fickan. För att börja använda dem så måste jag ha samma behov av att lyssna aktivt som när jag är hemma, vilket jag inte har när jag är ute och rör mig. Varför vet jag inte riktigt.

När jag är på språng är jag inte alls lika tålmodig, då kan jag byta låt efter bara några sekunder om den inte passar just för tillfället. Jag är oerhört otålig. Alltså precis tvärtom som när jag är hemma.

Trots att jag föredrar riktiga skivor så skulle jag absolut inte vilja vara utan iTunes eller Spotify, de ger mig någonting annat – de ger mig möjlighet att vara spontan eller att bli influerad av andra utan någon som helst fördröjning. Allt det kräver är några få klick för att spontanköpa den där låten från iTunes eller lyssna på den där spellistan på Spotify.

I bilen så är det, om jag får bestämma, endast cd-skivor som gäller. Hög volym, men inte för hög. Sjunga med i låtarna, men inte för högt. Det ska kännas bra, inte nödvändigtvis låta bra. Jag har möjlighet att koppla telefonen till bilstereon också, men det gör jag väldigt sällan.

Hemma kör jag även Airplay till stereon i vardagsrummet och högtalaren i köket, så jag kan strömma musik från iTunes/Spotify över hela lägenheten om jag vill. Det gör jag i stort sett aldrig. Jag har gjort det en gång för att se att det fungerar, vilket det gör. Sedan dess har jag aldrig gjort det igen. Däremot använder jag kökshögtalaren på det viset relativt ofta, när jag lagar mat eller så.

Det blev lite snurrigt det här, och någon poäng eller slutsats har jag väl inte. Men det är i alla fall så här det ser ut.