in Media och kultur, Teknik

Så här tittar jag på film och tv-serier

Under många år har jag funderat på hur jag bäst löser behovet av att konsumera rörlig bild, oavsett var jag befinner mig.

I vardagsrummet är det ju absolut lättast, där står teven som föds med kabelkanaler från ett hål i väggen. Det är snarare resten som är ett problem.

Tidigare har jag haft en Mac Mini kopplad till teven för att kunna se på sådant som inte går på teve just nu eller sådant jag inte har på DVD/Blu-ray. Det har jag inte längre.

Så här ser min set-up ut nu för tiden:

  • TV – till den har jag kopplat en AppleTV och en Blu-ray.
  • iPhone 5
  • iPad 2

Den största delen konsumeras i soffan framför teven, men på lite olika sätt. Den tablåbelagda konsumtionen behöver jag ju inte gå in på, men jag tänkte förklara lite om hur jag konsumerar Play-kanaler eller sådant som inte är i tablån just nu.

Playkanaler

När jag ska titta på ett program på någon Playkanal gör jag via min telefon eller min iPad. Från den enheten ansluter jag mig till AppleTV:n med hjälp av Airplay. På så vis kan jag se det jag vill se på den stora TV-skärmen, och kan därmed fortsätta använda min dator som jag vill utan att riskera att missa något. På samma sätt använder jag Magine, den helt fantastiska tjänsten som fortfarande är i beta.

Filmer

När jag inte ser på en DVD/Blu-ray så ser jag på film från Netflix, iTunes Store eller ibland något som eventuellt inte köpts eller hyrts. Även då går jag via AppleTV:n. Netflix finns ju som app i enheten, och det gör även ITunes Store, där du kan köpa och hyra filmer.

Om jag har en film på min dator eller på en extern hårddisk använder jag ett program som heter AirFlick, och som skickar en signal över nätverket till din AppleTV så att det är precis som att se en köpt eller hyrd film. Supersmidigt.

UPPDATERING: Beamer är nog ännu bättre än AirFlick. Det kostar i och för sig 130 kronor, men då får man möjlighet att spela fler format än vad AirFlick klarar.

När jag inte är vid min TV/AppleTV

När jag inte sitter i soffan framför min TV är jag egentligen inte mer begränsad, mer än till skärmstorlek. Via datorn kan jag hyra/köpa filmer via ITunes eller se film från datorn/extern hårddisk. Och via min telefon eller iPad kan jag se på Netflix, Magine och alla Playkanaler.

På det här viset slipper jag en massa onödiga prylar – jag har såld min Mac Mini och den mus och det tangentbord jag använde för att fjärrstyra den.