in Bloggande

Sommarprojekt

Vet ni vad? Jag håller på att få liv i den här gamla platsen igen. Tanken är att jag under sommaren ska arbeta fram ett nytt tema. Grunden är den ni ser nu, men under sommarveckorna kommer jag försöka skruva till det så att det fungerar precis som jag vill. Och kanske även släppa ut det för andra att använda.

Grundtanken är enkel – fokusera på läsbarhet och stilig typografi samt basera färgerna på Googles nya design guidelines. Just nu kör jag Indigo, men tanken är att man ska kunna välja själv från en inställningspanel i WordPress administrationsgränssnitt. Jag kommer inte bygga in beroenden av plugins, av flera anledningar – dels är många plugins mindre bra och dels rimmar det inte så snyggt med tanken att eventuellt släppa temat fritt.

Grundtanken är att temat ska ha fem posttyper – standard, galleri, citat, video och bild. Alla får sin egen sidmall (och eventuellt sin egen layout även i inläggsflödet). Utöver det kommer det finnas ett antal widgetytor och ett par specialfunktioner.

Det är mycket som ännu inte fungerar som det ska, men förhoppningsvis så kommer det funka alldeles prima i början av augusti. Då kommer jag förresten ha någonting ytterligare att berätta, men mer om det senare.

Nu är läget följande, gällande utvecklingen av detta tema:

  • Sidhuvud och sidfot är färdigdesignat – så här kommer det se ut. Dock är det väldigt statiskt än så länge, och utnyttjar inte på långa vägar de möjligheter som finns i WordPress. Det ska självklart fixas.
  • Widgetytorna är uttänkta men hårdkodade – dvs jag använder mig inte av widgets, utan bara funktioner. Det ska åtgärdas.
  • Jag är inte helt nöjd med animationerna när man triggar objekt i toppnavigationen. Kom gärna med förslag på hur de ska vara för att bli så där perfekta som man vill.
  • Jag är inte helt säker på vad jag vill skriva ut för information under inläggsrubrikerna i inläggsflödet. Just nu står det bara hur gammalt inlägget är samt en länk till själva inlägget. Vad vill man ha där mer än det som finns idag? Och vad skulle förstöra den enkelhet jag försöker uppnå?
  • Kommentarer, kommentarer, kommentarer – detta åbäke. Att ha kommentarer är en självklarthet, men jag tycker alltid att det är så svårt att designa upp kommentarsbiten av en sajt. Ibland har det resulterat i att jag istället använder Disqus, men jag tröttnar alltid på det. Jag tycker det är långt ifrån optimalt.
  • Typografin tycker jag om, men jag är osäker på rubrikerna. De känns för pyttiga och som att de ligger för nära brödtexten. Jag tar gärna emot förslag på vad som skulle vara snyggt.

Det var allt jag kom på för tillfället, men det kommer säkerligen finnas anledningar att bygga på denna lista ju mer tiden går.

Men, kom gärna med tankar och förslag. Såga eller hylla. All input är välkommen. Förhoppningsvis kan mitt meckande med sajten även få mig att skriva någon gång ibland. Inte för att jag tror att någon saknar det speciellt mycket, men om inte för någon annans så för min egen skull.